Článek

S recyklací plastů to myslíme vážně.

Profilová fotka

Mgr. Václav Severa

Vytvořeno:

Spoluautoři:

Když se řekne recyklace plastů, každý si pod tím názvem představí něco jiného. Jedná se o opětovné cyklické využití odpadů a jejich vlastností jako druhotné suroviny ve výrobním procesu. V procesu recyklace tedy jde o opakované uvedení materiálu zpět do výrobního cyklu.


U nás ve škole jsme se rozhodli dát PET lahvím druhou šanci a začali jsme si z nich vyrábět filament do 3D tiskárny. Jedná se o proces, při kterém se z PET lahve nařežou proužky o určité šířce, které se pak teplem formují na „strunu“ o průměru zhruba 1,7 mm, která následně poslouží k tisku na 3D tiskárně. Proces je to jednoduchý.


Nejprve se láhev vymyje zevnitř, natlakuje pumpou nebo kompresorem, poté se láhev zbaví etikety, následně se očistí od lepidla. Potom se nahřeje horkovzdušnou pistolí, čímž se vytvaruje a vyrovnají se veškeré prolisy a dostaneme krásné rovné stěny. V dalším kroku použijeme řezačku, kterou nařežeme láhev na pásek o určité šířce (záleží na tom, jak moc je stěna láhve silná – od toho se odvíjí šířka pásku). Poté, co máme nařezanou láhev, přijde na řadu tepelná transformace. To se děje za pomocí speciálně vyrobeného stroje. Jde o to, že pásek se prostrčí tryskou od 3D tiskárny nahřátou okolo 180-200°C a namotá se na cívku. A už můžeme tisknout a tisknout.


Jako názorný příklad si uvedeme 1,5l láhev od Ondrášovky, z které můžeme získat tímto procesem kolem 7 metrů filamentu.


Je potřeba říci, že tisk z PET lahví neumí každá 3D tiskárna. Je zapotřebí mít takovou tiskárnu, která zvládne minimální požadovanou teplotu pro tavení PET – což je 260°C. S tím si hravě poradí tiskárny od Průši, také Creality (tiskárny by měli mít ideálně kovové tělo extruderu pro vyšší teplotní odolnost). Poté je potřeba ještě trochu upravit parametry tisku a máme vyhráno.


Jak to vypadá v praxi se můžete podívat na video zde: https://youtu.be/YwESCU5aqT8